Angela’s blog

Wat doe je als je een hele mooie deken bij @eenmooigebaar ziet? Het account van de ontwerper @hook_to_hook bezoeken. Prachtige dekens met geometrische vormen in c2c-techniek, echter met een toevoeging. Nieuwsgierig geworden, heb ik haar benaderd om te interviewen. En ze zei ja! Wat een heerlijk persoon, we hebben twee uur telefonisch met elkaar gesproken (ivm corona).

Haar naam is Hilly de Vries en woont in de kop van Noord-Holland in het buitengebied van Schagen. Ze werkt in de gehandicaptenzorg met zelfstandig wonende cliënten. Ze is moeder van 4 kinderen en trotse oma van 1 kleindochter van haar oudste dochter.

Hilly haakt al 50 jaar. Ze heeft het handwerken (breien, naaien en haken) geleerd op de lagere school en huishoudschool. Drie jaar geleden wilde ze een deken haken van allemaal vierkantjes met verschillende steken, waaronder ook de c2c-techniek. Een boek met haaktechnieken gekocht en aan de slag. Uiteindelijk bleek maar 1 vierkantje vierkant te zijn en dat was die met de c2c.

De vierkantjes aan elkaar haken heeft ze gedaan met de join-as-you-go-techniek, ontzettend saai. En daar begon het bij haar te borrelen. Wat als ik het vierkant een kwartslag draai en daar weer verder ga. Dan hoef ik geen draadjes weg te werken, want dat doe ik tijdens het proces al. En zo is haar techniek ontstaan.

Het verschil is bij c2c begin je vanuit een hoek van de deken en haak je tot de tegenovergestelde hoek van de deken. Tijdens het haken heb je veel verschillende bollen aan je haakwerk wat niet fijn werkt. Bij haar haak je een blok, hecht de draad af, draait de blok en begint met een nieuw blok aan dit blok. De moeilijkheid is het beginpunt. Afhankelijk van het ontwerp verandert dit steeds.

Sinds ongeveer een jaar heeft ze het account op Instagram, dankzij haar zoon. Natuurlijk wil ik weten hoe kom je aan de naam Hook To Hook. En een simpel antwoord. Je haakt van hoek naar hoek, vertaald naar het Engels wordt het automatisch Hook to hook. Het logo, wat ik zeer goed vind (simpel maar heel herkenbaar), is ontworpen door haar schoondochter (@ontwerpstudiomolle).

Haar volgers komen voor het merendeel uit het buitenland (Australië, Engeland en Italië). Vaak krijgt ze uit het buitenland het verzoek of ze haar foto’s mogen plaatsen. Die worden dan geplaatst in bepaalde groepen en van daaruit krijgt ze weer nieuwe volgers. Vandaar ook dat ze op haar Instagram dan weer Engels (vertaald door haar dochter), dan weer Nederlands schrijft.

Het creatief bezig zijn zit waarschijnlijk in de genen. Zelf wilde ze vroeger tekenaar worden en was ze gek van wolletjes. Haar opa van vaders kant maakte van hout allerlei werkjes en is in zijn jonge jaren een half jaar in Parijs geweest, maar moest terugkomen (zo ging dat in die tijd). En nu werkt haar dochter (@studioirma_art) in de kunst, maar geeft haar kleindochter aan dat ze niet in de kunst wil. Terwijl ze ook al zo’n best creatief bezig is.

Hilly’s techniek hook to hook leent zich zeer goed voor geometrische vormen. Ze haalt haar ideëen uit quilten, glas-in-lood, geometrische vormen, muurschilderingen etc. Het werken met geometrische vormen zorgt ervoor dat je eindeloos kunt combineren, er komt geen eind aan.

Of zoals haar dochter het omschrijft: ‘Geografische vormen zijn toegankelijk voor iedereen. Abstracte vormen in een patroon prikkelen het onderbewustzijn waardoor nieuwe denkpatronen kunnen ontstaan.
Ik vind dit zo’n mooie omschrijving en denk dat ie klopt, dat ik ‘m hier wel neer moest schrijven. Toevallig zag ik deze krijttekening door kinderen gemaakt in onze buurt.

Hilly vindt het haken op zich leuk, maar het proces van ontwerpen, verzinnen, kleuren bij elkaar zoeken en de weg naar het eindresultaat vindt ze veel leuker en geeft meer voldoening. Het begint met een idee in haar hoofd (bv van een muurschildering of een foto gemaakt van geometrische vormen). Hier maakt ze een schets van en met behulp van de schets bepaalt ze waar ze moet beginnen.

Na heel veel tekenen, ontwerpen, haken, uithalen en opnieuw beginnen, heeft ze nu een 15-tal dekens gehaakt met haar techniek. Het is haar wel eens gebeurd dat ze een deken een stuk moest uithalen en dat ze het zo beu was, dat de deken voor een half jaar de kast in verdween of dat ie in de prullenbak belandde.

Maar haar dekens heeft ze nooit verkocht daar ze wist dat ze iets unieks had, maar hulp nodig had bij het omzetten naar patronen.

Dus is ze op zoek gegaan naar mensen die voor haar de dekens kunnen vertalen naar een geschreven patroon. Diverse mensen benaderd, maar helaas niemand was bereid of in staat dit te doen.

Door te googelen naar de Jayg-techniek is ze bij de website eenmooigebaar.nl van Iris uitgekomen. Ze heeft haar een chatbericht gestuurd en zo is de samenwerking tussen Iris en Hilly ontstaan.

Inmiddels zijn er twee dekens (Tangram Twist en HomeSweetHome) door Iris uitgeschreven naar een patroon en de derde (The Go Your Own Way) is inmiddels ook klaar.

Ze zitten samen vol ideëen, maar door de corona ligt het een beetje stil op de patronen na. Iris zorgt voor het uitschrijven, werken met de computer en sociale media en Hilly is van het ontwerpen en de kleuren. De patronen zijn via de site van Iris te verkrijgen of als volledige handwerkpakketten bij @carosatelier.

Hilly heeft vorig jaar oktober op de KnitenKnotbeurs gestaan met haar dekens. Het leuke was dat de mensen de dekens prachtig vonden, maar niet het beginpunt konden vinden, ondanks dat ze veel ervaring in het haken hadden. Slechts 1 persoon wist te vertellen dat het in ieder geval de c2c-techniek was.

Ik heb genoten van het gesprek met Hilly. En ik weet zeker dat door de samenwerking met Iris er hele leuke dingen gaan ontstaan. Hilly, bedankt hiervoor en wens je heel veel moois toe voor de toekomst.

Ga Hilly en Iris zeker volgen als je van dit soort dekens houdt!

De foto’s komen van Hilly en Iris en de items op de foto zijn gemaakt door Hilly, Iris en Bernette.

3 Replies to “Angela’s blog”

 1. Dank jullie wel zeg voor de promotie in het hoge Noorden, daar zijn wij in het zonnige Zuiden heel erg blij mee! Zo zie je maar weer, draad verbindt!

  Hartelijke groeten van het team KNIT&KNOT Miranda en Thea

 2. Dank je wel voor de promotie zeg. Superleuk. Daar zijn we erg blij mee. KNIT&KNOT is ook echt een feestje voor alle haak-en breiliefhebbers uit NL en België.
  Het verwennement doen we dit keer kleinschalig en gezellig. Draad verbindt immers we gaan voor een leuke dag. Heel veel groetjes vanuit het zonnige zuiden richting alle creatieve mensen in Fryslân! Hartelijke groeten namens het team KNIT&KNOT Miranda en Thea

  1. Dank jullie voor je reactie. Het leuke is dat het een samenwerking is tussen het zuiden en het noorden. De website wordt beheert door het noorden (creativefryslan) en deze blog is geschreven door het zuiden (handmadebyangelseyes) . En inderdaad draad verbindt.
   Ik hoop dat het een leuk feestje wordt. Maar dat kan men hier lezen. Dus blijf ons volgen.
   Tot volgende week Thea en Miranda, groetjes van Angela

Comments are closed.