De haakSTER 2021

Wat een toffe dingen maak ik momenteel mee. Ik zit in de wedstrijd ‘de haakSTER 2021’.
Ik hoor jullie al zeggen: wat is dat nu weer? Of misschien weten jullie heel goed wat het is.
Nou, dat ga ik hier uit de doeken doen.

Wat is de haakSTER?
De haakSTER is een wedstrijd die georganiseerd wordt door Wolplein. Wolplein heeft een fysieke winkel in Zaltbommel, maar is heel bekend als webwinkel voor wol/garen, brei- en haakbenodigdheden, boeken etc.

Zij organiseren deze wedstrijd en dit jaar is het voor de vierde keer.

Ik volg dit al vanaf seizoen 1. Bekende haaksters/breisters zijn Linda Modderman (@lindamodderman), KAATJE maakt (@kaatjemaakt123), Haken met juf Sas (@hakenmetjufsas), Martine de Regt (@martinederegtcrochetlife) en de club wordt alleen maar groter.

In het voorjaar maakt Wolplein bekend dat je je kunt inschrijven voor de wedstrijd. Je vult een inschrijfformulier in en stuurt een 20 foto’s mee van je gehaakte spullen.

De inschrijving
Ik had me al 2 keer ingeschreven en helaas telkens niet uitgekozen. Het 3e seizoen heb ik het niet gedaan. Maar voor het 4de seizoen werd ik a door een vriendin erop attent gemaakt. Ik dacht: ‘ik ga de gok nog 1 keer wagen en we zullen maar zeggen driemaal scheepsrecht’. Zo gezegd zo gedaan.

Een vriendin heeft me ontzettend geholpen door me hele bruikbare tips te geven, zoals je moet jezelf verkopen, dus doe dat dan ook. En maak een goede profielfoto. Dus heeft mijn vroegere buurvrouw me geholpen met make-up en kleding en mijn huidige buurvrouw heeft de foto gemaakt.

En dan foto’s uitzoeken! Nog een heel werk als je veel gemaakt hebt. En dus ook nog geen professionele foto’s. En goed beschrijven hoe je bent gaan haken, leuke anekdotes etc. Uiteindelijk een heel boekwerk verstuurd. En dan wordt het afwachten, zenuwslopend.

Het wachten wordt beloond!
En wie schetst mijn verbazing, ik mag meedoen. Ik schijn zo gegild te hebben dat onze hond onder aan de trap stond en mijn man naar boven kwam gerend met de vraag wat er aan de hand is. Dus vertel ik met tranen in mijn ogen dat ik aan de wedstrijd mag meedoen. Superblij daarmee!

Maar ja, dan wordt het even wachten voordat de wedstrijd daadwerkelijk van start gaat.
Alle deelneemsters, 10 stuks in totaal zijn uitgenodigd op de locatie van Wolplein. Uiteindelijk 9, want 1 is al een dag eerder geweest.

Daar krijgen we uitleg hoe de wedstrijd zal gaan. De opdrachten moeten we zondagavond voor middernacht digitaal inleveren. Foto’s van het eindresultaat van de opdracht, het patroon, een toelichting en de vlogs. Maandag wordt alles beoordeeld door een jury, waaronder een gastjury en krijgen we aan het einde van de dag de uitslag en de nieuwe opdracht. Het hele proces van ontwerpen tot eindresultaat moeten we vloggen. Nog nooit gedaan en heb er eigenlijk een hekel aan om mezelf op de foto te zien (ik trek altijd gekke bekken als ik zie dat men me wil fotograferen). Dus dat is wel even buiten mijn comfortzone.

En alsof het niets is, wordt er tijdens die dag ook nog een interview met je opgenomen voor de eerste aflevering, de kennismaking met de deelneemsters van de haakSTER. Gek genoeg voel ik me zo op mijn gemak. Dus toen ik aan de buurt was, ging het eigenlijk vanzelf. En dat zie je in de aflevering kennismaking ook wel terug. De anderen zijn best wel zenuwachtig.

Aan het einde van de kennismaking krijgen we een doos mee en daar zit het garen in voor 2 opdrachten. Maandag krijgen we de eerste opdracht. Dus nog even geduld met uitpakken. Dat is wel een dingetje. Je wilt beginnen, je bent nieuwsgierig. Dus ja!

En dit is de profielfoto die daar gemaakt is.

Zoals je ziet, heb ik er lol in!

Je krijgt dus een opdracht. Daar krijg je 1 week, 2 weken of 3 weken voor. En na elke opdracht, de 1ste keer na 2 opdrachten, valt er 1 deelneemster af en uiteindelijk blijven er 3 personen over en daar wordt 1 de winnaar van.

In het 1e  seizoen was de hoofdprijs een waardebon van Wolplein en 2e seizoen een boek uitbrengen met ontwerpen van de winnaar. In het 3e seizoen mocht de winnaar 5 ontwerpen maken voor Wolplein. En nu mag de winnaar ook weer 5 ontwerpen maken voor Wolplein, maar diegene die tweede wordt, mag 3 ontwerpen maken en die derde wordt 1 ontwerp maken voor Wolplein. Dus het is uitgebreid.

Linda Modderman is de winnaar van 2018, :Thessa Kockelkorn (@ilikecreatingstuff) is de winnaar van 2019 en Dorine (@pien_haakt) is de winnaar van 2020. Je kunt alle afleveringen volgen op het Youtube-kanaal van Wolplein. Ook van de vorige seizoenen. De link naar de playlist van dit seizoen kun je hier vinden. En als je naar www.wolplein.nl/haakster gaat vind je alle afleveringen van alle seizoenen en de patronen ontworpen door alle haakSTERREN.

Het leuke is dat dit jaar voor Duitsland het 1ste seizoen is gestart voor Häkelstar 2021. Zij maken dezelfde opdrachten als wij. Ook deze kun je zien op Youtube en wel met deze link, https://www.youtube.com/c/WollplatzDe en op www.wollplatz.de/haekelstar

Volgende keer vertel ik over de 1ste opdracht en mijn belevingen.