De haakSTER en opdracht 1

Dan is het eindelijk maandag. Om negen uur in de morgen ontvangen we de mail. Deze eerste keer ’s morgens, daar er nog geen uitslag is.

Wat is de opdracht?
Op een A4-tje staat wat de opdracht is, een Granny Square. De verplichte onderdelen worden ook vermeld. De verplichte onderdelen van deze Square zijn:

  • 20cm bij 20cm zijn;
  • De laatste toer moet 200 steken tellen;
  • We mogen er ook een telpatroon bij doen.

Als je de opdracht inlevert, moet ik naast het patroon en de vlogs, ook minimaal 10 foto’s en een toelichting aanleveren. En dat binnen 1 week. Zondagavond middernacht moet het allemaal verstuurd zijn. Ga er maar aan staan.

En terwijl je deze opdracht opent, moet je al denken ‘o ja, ik moet dit ook filmen’. Het gaat me nog regelmatig gebeuren, dat ik dit gewoon vergeet of te laat aan denk. Dus dan maar een beetje acteren 😉

Het garen hebben we zaterdag al meegekregen. Dus mag ik nu eindelijk de zak met opdracht 1 erop openmaken. Wat ik al vermoedde, het is het garen van Wolplein, pink label yarns mixed up in 6 verschillende kleuren, mijn lievelingskleuren. Dus dat begint goed. Hiernaast zie je de kleuren, de foto is van wolplein.

Wat is een Granny Square?
Ja, waar denk je aan bij een Granny Square. Voor diegene die niet weten wat dit is, hier een verzameling van een aantal squares.

Foto is van attic24

Het is echt iets uit oma’s doos, wat nu weer in een geheel nieuw jasje is gestoken. De meest bekende is dat je in het midden begint met een rondje en van daaruit ga je werken naar een vierkant. De meest simpele is die met stokjes. Hier een voorbeeld daarvan.

Granny Square van @it.is.a.sarah

 Maar inmiddels worden er ware kunstwerkjes van gemaakt. En dat moet ik dus gaan ontwerpen.

Het ontwerpen kan beginnen!
ik ga dus brainstormen. Wat wil ik? Ik wil geen standaard square. Ik wil iets wat afwijkt. Bijna iedere square begint met een rondje in het midden. Dus denk ik nee dat wil ik niet. Uiteindelijk kom ik op het idee om een vierkant te maken wat je telkens moet draaien op een specifieke manier, zodat het vierkant in 2 diagonale stukken wordt verdeeld

En dat 1 diagonaal ook nog uit verschillende kleurvakken bestaat. En elk kleurvak weer met een eigen steek.

Ik heb even ruggespraak gehouden met een vriendin die ook haakt. Je wilt toch weten of je op de goede lijn zit. Maar nu moet het ook nog uitvoerbaar zijn. Dus eerst even een proeflapje maken. Ja, het lukt. Pffff, ik heb een idee dat werkt.

Welke steken ga ik gebruiken?
Nu de steken nog. Welke steken ga ik hiervoor gebruiken? Wat is 1 week toch reuze kort. Gelukkig heb ik 2 boeken gekocht om te kunnen gebruiken voor deze wedstrijd. En wel de haakbijbel van Sarah Hazell en de nieuwe haakbijbel van Tracey Todhunter. En ga dus zoeken naar steken die ik hiervoor kan gebruiken. Uiteindelijk heb ik 4 verschillende steken gevonden.

En dan begin je te haken. Normaal ben ik gewend vanuit een patroon te haken. Nu moet ik zelf bedenken hoeveel steken ik moet haken. En dat is toch nog een hele puzzel oftewel haken, uithalen, haken, uithalen totdat je het goed genoeg vindt.

Het idee achter het ontwerp van de Granny Square
Ik heb de granny square zo bedacht dat als je verschillende square’s gehaakt hebt, je ze op veel verschillende manieren aan elkaar kunt leggen. Maar ja, ik was al blij dat ik deze ene op tijd af heb, laat staan meerdere om dat idee te kunnen laten zien.

Gelukkig heb ik een lieve schat die tuinen ontwerpt op de computer en dus met zijn tekenprogramma en 1 foto van de square, dit effect toch kan lieten zien. Zo tof dat ik zo mijn idee kan laten zien aan de jury. Dank je wel, lieverd.

En dan tijdens het haken, het patroon zo opschrijven dat ik het later kan uitwerken in het format dat we gekregen hebben. Dat is ook nog zoiets. Ik heb het zeer cryptisch opgeschreven met het idee, dat weet ik straks nog wel. Dus niet. En dan moet je de square terugkijken, hoe had ik dat ook al weer gedaan.

En dan nog foto’s maken, ook sfeerfoto’s, nog nooit gedaan. En natuurlijk niet de juiste apparatuur. Ik heb maar een simpele telefoon of ipad ;). Maar goed uiteindelijk hebben we een aantal leuke foto’s. Manlief heeft ook meegeholpen. Daar hij tuinen ontwerpt, heeft hij wat meer gevoel voor composities, dus dat komt goed van pas.

Zondagmiddag kan ik eindelijk mijn foto’s, toelichting, patroon en vlogs versturen. Pfff, dat was een hele klus. En zowat alle dagen, alle uren ermee bezig geweest. Dat had ik niet verwacht. Ik heb ingeschat dat de laatste opdrachten heel zwaar zullen zijn. Maar nu al aan het begin, mmm dat wordt nog wat. En nu afwachten op de uitslag. Deze komt pas maandagmiddag. Dus morgenvroeg maar in voren werken wat het huis en boekhouding betreft.

Het eindresultaat.

Een verrassing!
Wat ik nu vertel, kregen wij pas een paar weken na de eerste opdracht te horen. Er komt een deken bestaande uit Granny Squares, ontworpen door de haakSTERREN van vorige seizoenen en die van ons, geheten ‘De Haakster Granny Square CAL 2021’. Wauw, dat is toch wel heel apart. En deze patronen zijn gratis te downloaden.

De Granny heb ik al vrij snel moeten opsturen naar Wolplein. Tot mijn verbazing heeft het meer dan een week geduurd voordat zij ‘m hebben ontvangen. Maar gelukkig is hij gearriveerd en nu zit hij in de hoek van de deken (op de foto linksonder, naast de leeuwenkop)en is goed te zien op het promotiefilmpje en foto’s. Dat vind ik toch wel heel uitzonderlijk.

Foto is van wolplein

Dus vind je mijn Granny Square mooi genoeg om te haken en wil je ‘m bijvoorbeeld haken met het idee wat ik had, klik dan hier. Daar staat het gratis patroon. Ik wens je er veel plezier mee.

Wil je alle patronen en het vriendenboekje lezen over de Granny Square CAL, klik dan hier.

Wil je deze aflevering bekijken op YouTube? Deze kun je hier vinden.

Ik ben ‘m nu zelf ook aan het haken, met restjes garen wat ik nog over heb van de deken van mijn zoon. Het duurt nog wel even voordat ik ‘m af heb. Maar dan zal ik ‘m hier en op social media zeker showen.

Als je mijn Granny Square haakt en je plaatst ‘m op Social Media, doe dat dan aub met #grannysquaredriehoekvierkant. Dan kan ik jullie resultaten volgen. Enik vind het ontzettend leuk om een berichtje te ontvangen via facebook of instagram @handmadebyangelseyes of via de mail handmadebyangels.eyes@gmail.com. Ik hoor graag van jullie.