Een beginnende haker

Ooit ben ik zelf begonnen met haken. Ik had toevallig al eens een haaksetje gekocht. Met een haaksetje bedoel ik haaknaalden en wol. Toen ik ziek werd en even een tijdje rustig aan moest doen heb ik het haken mezelf aangeleerd. Twijfel jij of je wilt gaan haken? Gewoon doen! Ik zal je vertellen hoe ik begonnen ben.

Wat heb je nodig om te haken?
Voor het haken heb je weinig benodigdheden nodig. Zeker om te leren kun je beginnen met halen van haaknaalden en wol. Ik ben begonnen met hele goedkope haaknaalden van de Action. Deze zijn van metaal maar om te beginnen kan dit prima. Je hebt direct verschillende maten haaknaalden en dat was wat ik zocht. Op de foto hieronder staan vier haaknaalden afgebeeld maar in dat kokertje horen er zes in te zitten. Ik ben dus al een aantal haaknaalden kwijtgeraakt.

Zoals je ziet zijn het hele simpele haaknaalden voor een goedkoop prijsje. Naast haaknaalden heb je ook wol nodig. Ook dit heb ik heel goedkoop bij de Action gekocht. Ik dacht laat ik het maar zo goedkoop mogelijk houden. Mocht ik het haken helemaal niets vinden dan is het totaal niet erg. Als je echt meer wilt gaan haken kun je nog extra benodigdheden halen om het wat makkelijker te maken. Oh ja en een schaar en naald heb je nodig om de projecten af te werken.

Ik heb nog nooit gehaakt. Hoe moet ik beginnen?
Er staan op Youtube heel veel video’s over het haken en welke steken je kunt gebruiken. Dit was voor mij iets te veel. Dus ik heb een boek aangeschaft.

Na het doorbladeren van het boek ben ik een aantal steken gaan oefenen. Dus geen projectje maken maar oefenen. Oefenen oefenen en oefenen. Een aantal steken die vaak voorkomen en handig zijn om te kennen zijn:

  • Lossen
  • Halve vasten
  • Vasten
  • Stokjes
  • Halve stokjes
  • Dubbele stokjes.

Wanneer je deze steken kent, kun je al direct een aantal projecten maken.

Vervolgens ben ik me gaan wagen aan een projectje om te maken. Ik weet nog dat het een sleutelhanger was in de vorm van een hartje. Direct een 3D projectje. Ik heb het werkje heel vaak uit elkaar moeten halen maar toen het hartje eenmaal af was; tsja toen was ik wel om. Ik ben van het haken gaan houden.

Twijfel je over het beginnen met haken? Ik zou zeggen gewoon doen. Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen neem dan contact met me op. Ik help je graag.

Liefs,
Willemijn