Maker Interview @eenmooigebaar – Blog Angela

@eenmooigebaar oftewel Iris is een zeer ondernemende, spontane meid. Even kort samengevat: ze beheert een website over haken, maakt tutorials, schrijft op facebook en instagram, vertaalt patronen, moeder van 3 kinderen, doula en dan heeft ze nog meerdere hobby’s.

Toen ik haar net volgde op facebook, plaatste ze een oproep voor testers die een mochila tas wilden haken met een eigen afbeelding of design door het computerprogramma van haar zus vertaald naar een patroon. Onze hond Sam was net overleden en het leek mij wel leuk een tas te hebben met zijn kop erop. Dus heb me aangemeld en het contact was gelegd. Zoals ze is, zo reageerde ze ook spontaan met ja hoor! op mijn vraag of ze wilde meedoen aan #makerinterview.

Inmiddels haakt ze alweer 6 jaar. Ze is ermee gestart in haar studententijd ter vervanging van de vele computerspelletjes, wat ze een niet zo goede hobby vond.
Ze is tutorials op YouTube gaan volgen en met veel gevloek en gescheld is het haar gelukt.

In die tijd heeft ze Nederlandse gebarentaal geleerd en nog meer cursussen en bijbaantjes met gebarentaal. Ze wilde graag babygebarencursussen gaan geven en daaruit is de website met de domeinnaam eenmooigebaar.nl ontstaan.
Eerst werd op deze site allerlei zaken geplaatst als recepten en later haakpatronen. Nu bestaat de website enkel en alleen uit haakpatronen die door haar vertaald zijn met als doel mensen te laten kennismaken en laten genieten van het haken.

Vaak krijgt ze van volgers de vraag om een bepaald patroon te vertalen. Zij zoekt dan middels e-mail of facebook contact met de ontwerper met het verzoek het patroon te mogen vertalen. Dit lukt slechts 9 van de 10 keer. Pas als ze toestemming heeft, gaat ze vertalen.

In het begin haakte ze de patronen zelf ook die ze vertaalde. Maar nu heeft ze meer vertrouwen in haar vertaalkunsten en doet dit niet meer. Ze krijgt van de vaste volgers wel een seintje als er een fout zit in een patroon en dat geeft nog meer vertrouwen.

Het liefst haakt ze zelfdekens. Ze heeft nu een nieuwe samenwerking met Hilly van @Hook_to_Hook. Ze werkt de patronen helemaal uit en haakt deze ook. Zo worden de foto’s van Hilly gebruikt en foto’s van de gehaakte deken van Iris naar ontwerp van Hilly.

Iris heeft vorig jaar deelgenomen aan de haakwedstrijd ‘haakSTER’ van @wolplein. Hier heeft ze geleerd dat ze niet van ‘standaard’ houdt en ook niet van onder druk werken, want dan ontstaan niet de mooiste ontwerpen. Ze heeft ontdekt dat ze liever patronen vertaald dan ontwerpt (al dat uithalen en opnieuw beginnen, brr). En ze blijft de andere haaksterren volgen.

Ze ontwerpt zelf minimaal. Iets wat al bestaat past ze wel eens aan. Maar het honderden keren uithalen dat bij ontwerpen hoort, vind ze helemaal niet leuk. Ze schrijft de patronen uit zonder afkortingen waar ze volgens haar vrij uniek in is. Als beginner is het al ingewikkeld genoeg zonder al die afkortingen te moeten leren. Ze is wel bezig met diagrammen te maken maar ze vindt de software die ze tot nu toe heeft gebruikt nog niet ideaal.

Wat ze nog heel graag wil doen, is mochila tassen ontwerpen en samen met haar zus daar software voor maken. Maar er komt steeds iets tussen dus dat staat op haar grote verlanglijst. Dus zal ik ook iets langer doen om de tas met Sam af te maken 😉

Iris is moeder van 3 jonge kinderen onder de 5. Daarnaast heeft ze een opleiding doula gevolgd en begeleid ze nu dus zwangeren en eventueel partners bij de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Zoals ze zelf zegt: ‘Super waardevol en mooi om bij zulke intieme momenten ondersteuning te geven aan prille lieve gezinnen!’

Daarnaast luistert ze graag een luisterboek of leest ze een boek (doel 100 boeken voor dit jaar, vorig jaar 65). En wandelen doet ze ook graag om haar hoofd leeg te maken in drukke tijden.

Ze is nog niet zo actief op Instagram, vergeet vaak te uploaden en werkt liever met de laptop dan haar mobiel en daar leent Facebook zich nu beter voor. Wel kijkt ze graag naar de plaatjes op Instagram en wil ze nog groeien op Instagram.

Dus bij deze een oproep: Ga Iris oftewel @eenmooigebaar volgen op Instagram. Dat verdient deze dame. En zoals ze zelf zegt:
‘Iedereen kan leren haken en dat het juist in deze super stressvolle tijden een hele waardevolle hobby kan zijn. Of je nu ziek bent of gezond, keihard moet werken of thuis zit, kinderen hebt of alleenstaand bent, handig bent of onhandig, creatief of juist niet. Er is voor iedereen een projectje te vinden wat past! Inspiratie nodig? Stuur me dan vooral een berichtje <3’

Dus iedereen massaal vooral een berichtje sturen voor inspiratie aan @eenmooigebaar.

Iris, dank je dat je meegewerkt hebt aan dit interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.