Nieuw initiatief in deze vreemde tijd.

Het Verwennement van KnitenKnot

Je kent vast de KnitenKnotbeurs in Tilburg. Deze beurs werd 2 keer in het jaar georganiseerd in april en oktober. Voor dit jaar staat deze beurs gepland in oktober. En plots was daar het berichtje van KnitenKnot over het Verwennement. Eerst gepland 3 dagen haken en 3 dagen breien. Vervolgens werd het 1 dag haken en 1 dag breien.En als er voldoende interesse was, dan ook nog 1 dag breien en haken.

Ik was meteen enthousiast en heb me aangemeld. Wist eigenlijk heel weinig. Dat het voor 30 mensen was, dat je aan 2 of 3 workshops kon deelnemen, dat het in Lierop was en wat het kostte. Maar dit wilde ik meemaken.

Zo gezegd, zo gedaan. En dan in spanning afwachten. Wat voor workshops komen er en welke winkeltjes? Dat het zo lekker dichtbij was, vond ik een pluspunt. Gelukkig zaten er twee workshops bij die me interesseerde. En als bonus bleek op de dag zelf dat je nog een derde workshop kon volgen.

HIer een impressie van de dag
We werden ontvangen met een glas bubbels, vervolgens kregen we een tasje voor je eigen veiligheid (mondkapje etc.). Daarna kreeg ieder zijn eigen thermoskan met thee of koffie en wat lekkers.

Mijn 1e en 2e keuze voor de workshops waren gehonoreerd en dat gold voor iedereen. Bij de ontvangst werd meteen aangegeven dat je je nog kon inschrijven voor een 3e workshop. Voor iedereen waren naamkaartjes gemaakt En lag er een programma klaar. Hier was veel aandacht aanbesteed.

Mijn workshops waren:
1. Mandala haken van @essiescreativeworld (www.essiescreativeworld.nl)
2. Sokken haken van @woolsofhollandoriginals (www.woolsofhollandwinkel.com)
3. 3D bloem haken van @miriamtegels (www.speedknitter.nl)

1. Mandala haken
Esther Verdonk verzorgt deze workshop. Ze heeft door de coronacrisis de stap gezet om een eigen webwinkel op te zetten en workshops te gaan doen. Ze verkoopt complete pakketten met de patronen van GradyFearon. En vandaag gaan wij ‘Stella’ haken van Grady. We mogen garen uitzoeken en er ligt al voor ieder een stoffen tas met het patroon, netjes in een mapje, een haaknaald en een ring klaar. Ze heeft als extra wat informatie over de geschiedenis van een mandala toegevoegd. Super leuk!

De vertaling van het patroon vind ik lastig lezen. Het is letterlijk vertaald uit het Amerikaans. Maar wat dan wel weer fijn is, zijn de foto’s. Hier wordt per toer een foto van een gedeelte van de toer gemaakt en op de steken staat eigenlijk het diagram van het patroon, dus heel duidelijk. En de combinatie zorgt ervoor dat het goed te volgen is.

Esther heeft een gezellige babbel en vertelt ons ook nieuwe weetjes over het mandala haken uit eigen ervaring, bv als je een vaste in een opening hebt gehaakt en je in de volgende toer een stokje in de vaste dient te haken, je beter het stokje in de opening kunt haken, dus om de vaste heen. Dit is beter voor het inspannen. Vervolgens krijgen we een zakje met steekmarkeerders die zij gebruikt om het kleedje te spannen in de ring.

Natuurlijk kwamen we niet zover dat we het konden inspannen ;). En eigenlijk wilde ik dat juist leren. Maar ook daar is ze heel behulpzaam en kan ik altijd terecht met vragen. Maar tijdens deze workshop bleek dat je ook van elkaar kunt leren. Een van de deelnemers leerde ons hoe je een beginstokje maakt i.p.v. 3 lossen. Esther kende die ook niet. Dus zo zie je maar dat ieder wat weet.

Thuis heb ik in mijn bijbel ‘Ons Haakboek’ gezocht of ik uitleg kon vinden over het beginstokje. Blijkt het daar het ‘valse stokje’ genoemd te worden. Dus nu gebruik ik deze i.p.v. 3 lossen. Ziet er veel mooier uit.

Het was een gezellige en leerzame workshop, ik ben verliefd geworden op de patronen van GardyFearon. Hier was ik al verliefd op toen ik de eerste foto zag, maar nu nog meer. Dus heb ik bij Esther het patroon ‘Winter’ ook nog gekocht. Ik gebruik ‘Scheepjes Maxi Sugar Rush’en haak met haaknaald 1,50.
Hier een klein stukje van wat ik reeds gehaakt heb.

2. Sokken haken
Bij deze workshop zijn we met 3 deelnemers en 1 persoon van Wools of Holland (sorry, ben helaas je naam vergeten). Zij vertelt dat zij zelf de wol produceren en verven. Maar we beginnen snel omdat we anders het belangrijkste niet leren. Hier zijn we dus heel stil en werken hard. We beginnen met een proeflapje om te bepalen hoeveel steken we uiteindelijk voor de omvang van de voet nodig hebben. We moeten de voet meten en hoeveel cm het gehaakte proeflapje is en zo bepalen we tot hoeveel steken we moeten haken tot het einde van de teen. We beginnen dus bij de tenen door een ronde te haken. Als we bij de juiste aantal steken zijn, haken we snel een paar toeren zonder te minderen.

Vervolgens legt ze uit hoe de hak gehaakt wordt. Helaas krijgen we slechts het eerste deel van de hak net niet af. Ze legt netjes uit hoe het tweede deel gaat en hoe we dan verder moeten. Hard gewerkt en zeer leuk om te zien hoe simpel een sok haken is. Dus nu thuis gaan proberen!

We mogen twee strengen wol uitzoeken, waarmee we een paar sokken kunnen haken. Ik heb alpacawol in de kleur blauw/turqouise. Ik heb het proefstukje gehaakt met nld 3. Daarnaast nog een boekje met patronen en .een klein zakje eucalan om de sokken te wassen.

3. 3D bloem haken
De laatste workshop zijn we in eerste instantie buiten gaan zitten. Het weer was lekker en het licht beter. Halverwege zijn we snel naar binnen gemoeten omdat het begon te regenen.

Deze workshop wordt gegeven door Miriam Tegelen, de speedknitter. Hier zijn we ook met 3 deelnemers. We mogen 3 bolletjes Scheepjes uitzoeken. Ik heb geel, rose en groen gekozen. Miriam heeft een patroon uitgeschreven en legt uit wat we moeten doen. Het lastigste vind ik waar moet ik insteken om het effect van 3D te krijgen. Maar met de hulp van Miriam lukt het prima. We komen alledrie zover dat we een begin kunnen maken met het vierkant eronder. Miriam is heel enthousiast dat we aan het einde van de middag nog zover zijn gekomen. Mede dankzij haar hulp!

Een heel leuke workshop, zeker zo aan het einde van de dag.

Drie workshops van anderhalf uur is best pittig en hierdoor heb je ook weinig ruimte om naar de winkeltjes te gaan. Dat is jammer, maar wel een bewuste keuze, want ik wil zoveel mogelijk leren en winkelen kan ik altijd nog. Het fijne van deze opzet is dat je niet gestoord wordt, dat het een kleine groep is en dat je de volledige aandacht krijgt van diegene die de workshop geeft.

De lunch was goed verzorgd, voor ieder een mooi ingepakt schaaltje met lekkere broodjes, vers fruit en volop te drinken. Je kon je thermoskan telkens laten bijvullen. ’s Middags was er voor ieder nog een glaasje gevuld met knabbeltjes.

Ik heb natuurlijk nog wat ingekocht. Een doosje met pompommakers bij @byphilon (www.byphilon.nl) en een RVS-ring op standaard, het patroon ‘Winter’ en een bol extra voor mijn mandala bij @essiescreativeworld.

Aan het einde van de dag stond er nog een goed gevulde goodybag klaar met 3 bollen garen, 3 tijdschriften, een sjabloon en potlood, een klosje garen en verschillende patroontjes (zie de foto). Daar wordt je natuurlijk ook heel blij en hebberig van.

Ik had mijn gehaakte sjaal van @tinnahekl bij en mijn gehaakte tas (deels patroon workshop en deels eigen ontwerp). Zo leuk al die enthousiaste reacties daarop, dat doet je ook goed (zie foto)

Over de gehele linie was dit een superleuke dag! Enigste minpuntje, als je daar al van kunt spreken, was dat het licht niet super was. Maar heel eerlijk dat is in de Koepelhal ook. Maar wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Die kleine groepjes, ontzettend leuk en fijn wat uitleg betreft en om nieuwe contacten te leggen.

Ben benieuwd of dit een vervolg gaat krijgen!

Ben je nu benieuwd wie de personen achter dit evenement en de KnitenKnotbeurs zijn en hoe dit zo ontstaan is, blijf me dan volgen. Ik heb met de dames gesproken en plaats een verslag van dit gesprek in één van mijn volgende blogs. Dus keep in touch.

Heb je vragen? Mail dan naar handmadebyangels.eyes@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.